Läppbalsam med bivax och honung

recept

50ml bivax

50ml mandelolja

25ml hypericumolja

1tsk honung

2ml vitamin E

5dr eterisk olja (Eucalyptus)

=> ger 12 hylsor à 10ml

Hylsorna, vitamin E och mandelolja har jag beställt från https://www.organicmakers.se/shop/hem/flaskor-och-burkar/pet-aluminium/cerathylsa-papp/ 5st hylsor kostar 72:- kr.

Smält bivax i vattenbad på svag värme.

Tillsätt oljor i det varma bivax, fortsätt värma då kall olja gör att det börjar stelna igen. Rör om tills allt har blandats.

Var extra noga med temperaturen (ej för hög) innan Du tillsätter vitamin E och eteriska oljor för att bevara deras vårdande egenskaper. Bäst är att hålla sig precis på så låg temperatur som möjligt där vaxet är fortfarande flytande men vitamin E och honung tar inte skada. Vattnet i vattenbadet behöver inte koka för att smälta vaxet. Det får hellre ta lite längre tid tills allt är flytande.

Häll upp i papphylsorna.

Jag har haft hylsorna i frysen en stund innan. Jag läste i ett recept någonstans att man ska ha det, vet ej varför men det gjorde ingen skada 🙂

Var noga med att fylla upp till kanten, det kommer att sjunka, åtminstone i mitten, när det stelnar. Ställ i kylskåp så stelnar det fort.

Jag hade lite svårt att pricka när jag hällde och det blev lite “messy” på en hylsa. Vilket är synt då det är omöjligt att torka bort från papp och troligen kommer att försvåra när jag vill sätta på etikett. Så nästa gång använder jag nog en tratt.

OM INGREDIENSERNA

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img-1760.jpg

Johanniskraut = Hypericum = Äkta Johannisört

Hypericumolja har jag gjort själv av johannisörtblommor som jag samlade i somras och ekologisk jungfru-olivolja. Johannisört.

Johannisört tillskrivs egenskaper som vid utvärtes bruk verkar sårläkande och hjälper mot narig, irriterad hud. Ibland varnas för fotosensibilsering, dvs överkänslighet mot solljus, vis användning av johannisört; detta gäller mest högdoserat invärtes bruk; varför jag valde att använda oljan för dess lungnande egenskaper ändå.

När jag gör egen olja av medicinalväxter samlar jag växtdelar under en fin, torr och varm sommardag, lägger dem tät i en glasburk, fyller upp med ekologisk jungfru-olivolja och låter det stå mörkt, i rumstemperatur i minst 3 veckor, vänder om och skakar lite då och då. Silar av innan användning, förvarar sedan svalt och mörkt.

Mandelolja är en ren och len olja som klibbar inte och har mjukgörande egenskaper.

Vitamin E är en seg flytande, guld-orange-färgad olja som bidrar till hållbarheten och är en antioxidant.

Honung luktar och smakar gott och kommer den som här från egen biodling där jag vet exakt vad den innehåller -nämligen ingenting än det bina lagt till – så är det en ingrediens med vårdande, medicinska egenskaper som enligt mig underskattas grovt!

Eucalyptusolja är ganska stark och vill man ha bara en svag doft bör man ta det försiktigt. Jag har bara lagt till 5 droppar i min blandning och har en mild doft i läppbalmen nu. För vintern kan det vara skönt med lite starkare doft, då lägger man bara till fler droppar.

Lämna ett svar