Äppelmust 2021

Bild: Maximilian R. Schneider

Ifjol var besvikelsen stor – efter en tuff vår och sena frostnätter blev äppelskörden minimal och produktionen av egna äppelmusten en ganska tragisk upplevelse. 12 flaskor fick vi ihop, jämfört med 96 liter året innan dess!

Hur det blir i år återstår att se, bättre än 2020 i alla fall! Blomsterprakten i fruktträden var ju fenomenal i år och temperaturen var även rätt för våra bin att flyga ut och göra sitt jobb. Många av våra olika äppelsorter har tagit sig vatten över huvud och lagt upp för alldeles för många äpplen. En del av dessa har ramlat ner för tidiga eller har mognat som miniatyrer. Andra sorter har blommat fint men bestämt sig att hoppa över i år i alla fall.

Allt i allt ser det dock ut att vara en fin skörd. De finaste och godaste äter vi råa, som rastsnack på jobbet eller som efterrätt efter lunchen.


Av omogna äpplen som ramlar ner gör vi torkade äppelringar. Under torkningen blir de ganska söta i alla fall. Vi skalar, skivar och lägger i svamptorken. När dem är tillräckligt torra åker de ner i lufttäta glas eller papperspåsar. De ersätter chips och nötter på TV-soffan om kvällarna.


Skörda/Krossa/pressa/njuta

Att musta brukar vara en familjeaktivitet hos oss – alla hjälper till att plocka äpplen, rensa, skära, hålla i krossen, veva, stoppa i pressen… I år hade vi en fotograf på besök vid en av våra musthelger som har tagit fina bilder av oss och vår vän Tobi som har hjälpt till många gånger. Just då var det mest äpplen av sorten Transparent Blanche i pressen som ger ganska mycket med syrlig mild saft.

Vi har för ett bra antal år sedan köpt en hydraulisk press och handvevad kross som underlättar processen oerhört. Planer på att koppla krossa till en cykel för att slippa veva och trampa pedaler istället har funnits länge men det blev inte av hittills. Pressen kopplas till trädgårdsslangen och när man öppnar kranen börja först sakta, sedan med fart musten rinna ut. Ca 3-5l per omgång. Sedan laddar man om och fortsätter.

Äppelresterna använder vi på olika sätt – en del ger vi till fåren. Vi har även gjort äppelcidervinäger av det i en enkel process som ger ganska stora mängder, så att det räcker för oss året om i alla fall. Beskrivning av det kommer någon annan gång. Övriga resterna hamnar på komposten, där getingar, bålgetingar och olika fjärilar blir lyckliga under några dagar.

Den nypressade musten silas genom saftsil/duk och sedan värmer vi den till 80 grader i någon halvtimme eller så. Beroende på dagens mängd antingen i stor kastrull på spisen, eller i rostfri saftfat med doppvärmare om vi har fått en större mängd. Sedan fyller vi i steriliserade flaskor med nya lock och stoppar i spisen vid 80grader igen i ytterligare någon timme eller så. Flaskorna får svalna ner i spisen efteråt och förvaras sedan svalt och mörkt.

Vi gillar att vår äppelmust varierar i smak och färg, beroende på sorten. Även blandningar med päron och olika andra frukter har vi testad med. I år har vi även stoppat några urkärnade små gula körsbärsplommon med i pressen, men konstaterad att det är ingen höjdare då det blir för mycket fruktkött i saften vilket påverkar hållbarheten…

Lämna ett svar