våra vinterprojekt och vårvinterprojekt

Vintern har varit lång igen och än har den inte släppt taget om oss och Jomoskogen.

Nu, på sista dagen av februari står vi i startgroparna för att komma igång med våra inkomstbringande arbeten (på vårt anläggningsföretag Sten & Trädgård i Ed AB) igen. Men än så länge sitter tjälen hårt i marken och då får vi helt enkelt fortsätta att sysselsätta oss med annat.

Det brukar inte vara nåt problem för oss. Vi hade till och med så mycket annat för oss att vi, som befarad, inte använde vinterns långa kvällar för att bli super duktiga bloggare och skriva långa meningsfulla inlägg på vår sida. Istället har vi fortsatt med lite ditten och datten. I det stora följer vi fortfarande vår stora plan (även kallat “P L A N E N“), som vi la upp för att så småningom komma framåt med vår gård, vår självförsörjning, med skogen.

Det handlar om en mycket långsiktig planering, med lite “pannkakstårta-problematik” över det hela. Ni vet, pannkakstårta-probelmatik? Som hos Pettsson och Findus? När Pettsson ska egentligen baka en pannkakstårta, men först måsta han köpa mjöl. För det behöver han laga cykeln, men det behöver han verktyg för, som finns i verkstaden. Men nyckeln dit måste han först fiska up. Det behöver han sitt metspå för som ligger på vinden dit han bara kan komma om han lagar stegen…. Lite så känns det.

Vi drömde om att bygga ett livsmedelsrum i ett av våra uthusen för enklare och renare hantering av t.ex. slaktlamm, honung, grönsaker och frukt som ska torkas, fermenteras, mustas… i större mängder.

För att få plats för det fick vi först bygga nytt vedförråd och sälja traktorn, för att sedan kunna flytta bilens garage till gamla traktorgarage, för att kunna flytta verkstaden till gamla bilgaragen för att förrådet ska få plats i tidigare vedförrådet för att tidigare verkstaden ska kunna bli livsmedelsrum. Fattar Ni?

I alla fall har vi fått väldigt mycket spillvirke från alla bygg- och ombyggnationsprojekt. Delvis eget virke, från vår egen skog, sågad på grannsågen. Men delvis även gammalt virke, alltså från gårdens förra ägare som lämnade gården 1955. Som t.ex golvet i gamla bilgaraget, som har byggts typ i slutet av 40-talet/början på 50-talet. Att virke har sitt eget värde har vi fattad, inte minst efter att ha upplevt själv hur mycket svett och hårt arbete som ligger i en enda liten brädbit. Därför har vi svårt med att slänga spillvirke och inte ens använda det som ved vill vi gärna göra om det finns andra möjligheter.

Därefter har vårt lager av små, korta, tjocka, udda och skeva bräd- och plankbitar växt över åren. Såpass att vi har fått svårt att hitta rum för det.

Men nu, alltså, NU, har vi hittad lösningen!

ÄPPELLÅDOR!

Vi sågar alla små brädor och plankor till ännu mindre små listor och bygger lådor av det. Lådor i alla möjliga former och till alla möjliga användningsområden.

Lådor till kläder, till flaskor, till syltburkar, till kökskryddor, till ved. Fina lådor, som man kan stapla, bära grejer i, använda som förvaring inom och utomhus. Lådor med karaktär och historia. Praktiskt, va?!😜

Så här ser t.ex. ut vårt klädskåp för tillfället – fler lådor är på gång:

Förresten, ta en titt i vår webbutik, jag kommer att lägga ut några av lådorna till försäljning där, för att sprida glädjen! 😊Vi skulle även kunna tillverka i andra mått på beställning. Bara att mejla!

Lämna ett svar